Converted by FAT v1.1

Warez-KislexikonAnnak érdekében ismertetjük a warez "tolvajnyelvet", hogy a hálón való böngészés közben még véletlenül se keveredhessünk bűnbe. A bennfentesek egyfajta titkos nyelvet használnak, különleges rövidítésekkel és írásmódokkal. A legfontosabb fogalmak az alábbiak.


Crack

A crack olyan változtatásokat hajt végre egy programon, amelyekkel kikerüli a meglévő védelmi mechanizmusokat. A crackek kivédik a shareware programok 30 napos időkorlátait vagy a PC-s játékok másolásvédelmét. Típusai:Coverz

Olyan grafikus állomány, amely egy eredeti CD vagy szoftver csomagolásának beszkennelt képét tartalmazza. Egy színes nyomtató segítségével a tolvajok eredetinek tűnő címkéket és CD-betéteket készíthetnek.


Cracklink

Más honlapokra való utalás. Olyankor gyakori, amikor a letöltendó fájl nem közvetlenül a honlapon található.


Crew, Group

A "közösen lopni is jobb" - mottó alapján igazi hackerszervezetek jöttek létre, amelyek közösen teszik közzé új "termékeiket". Az ilyen hacker-szervezetek egyes tagjait Memberz-nek nevezik. A "független cracker" viszont egyedül dolgozik, nem csatlakozik semmilyen csoporthoz.


Diskspace Providers

Ingyenes tárhelyszolgáltatók mindenféle fájlok számára. A web valamiféle külső merevlemezének tekinthetők.


Filez, Appz

Az illegális honlapokon letöltésre felkínált alkalmazások és programok elnevezése.


Lamerz

Az olyan böngészők erősen lebecsülő elnevezése, amelyek csupán felkeresik a honlapokat, és az ottani összes tartalmat letöltik anélkül, hogy maguk aktívan tevékenykednének. Mivel a szakma az aktív felhasználókból él, ezért erősen kárhoztatják egyes online-osok tisztán fogyasztói viselkedését. Ebbe a kategóriába tartoznak az olyan honlap-üzemeltetők is, akik engedély nélkül veszik át a tartalmakat más honlapokról.


Mirror, Redirektor

Azonos tartalmú honlapok általános elnevezése. Az internetes szolgáltatók és költségtértérítéses webmemória-szolgáltatók értető okokból igyekszenek kiszorítani a kínálatukból az "underground" oldalakat. Ezért rendszeres időközönként ellenőrzik a lapjaikat, és kitörlik a tiltott tartalmakat. A honlap ilyen esetben a mirrorcímen keresztül továbbra is elérhető marad.


Newzletter

A szakma újdonságainak és update-jeinek publikálására szolgáló közkedvelt eszköz. Aki bejelentkezik egy hacker-mail-listába, az jó ha tudja, hogy ezzel felfedi identitását, és a megfelelő protokollokkal azonosítható.


Top-50

Számos hacker számára a közismertség az aktivitás motorja. A jelenleg legjobb hacker-ek és underground honlapok a Top-50-es listában jelennek meg. Ahhoz, hogy egy site bekerüljön a k listába, minél több látogatónak kell voksolnia mellette ("Vote").


Watcherz

Olyan személyek csoportja, akik speciális szoftveres eszközök és alkalmas kódtáblázatok használatával előfizetés nélkül néznek fizetős tévéprogramokat. A kódolt tévéjelek dekódolását és átszámolását a számítógép végzi.


Warez

Mindenféle illegális szoftver általános elnevezése. Pontosabban szólva, a Warez esetében olyan szoftverről van szó, amelynek használata a freeware- és shareware-, demo- és teszt verziókkal ellentétben szerzői jogba ütközik. Semmi esetben se töltsünk a PC-nkbe warez programot!


Warez-site

Olyan honlapok megnevezése, amelyeken nem jogtiszta szoftverek találhatók. Egyes országokban az ilyen honlapok jogi megítélése vitatott, nálunk a warez-honlapok a szerzői jogba ütköznek.