TQM-szótár

 

 


TQM-szótár
(építőipari, honosított változat)

 

TQM, Total Quality Management
magyar jelentése lefordíthatatlan; elvont fogalom.
(Minőség management? Akkor már inkább ISO 9001! Igaz baromi drága és semmit sem ér, dehát mindenkinek az van, és ki lehet tenni a fejléces papírra.)

(ISO 9001:
meg nem erősített hírek szerint a 10 legnagyobb globalizált papírgyár találta ki)

Minőség
Papír legyen róla, hogy jó. (Vagy legalább be legyen építve, ne látszódjon.) Vagy: bírja 1 év + 1 hónapig; ne tovább, mert akkor drága, és ne előbb, mert akkor még garanciális...

Vevőközpontúság
ki az a tökéletlen, aki olyasmit akar eladni/gyártani, ami nem tömegcikk - azt meg így is úgy is megveszik, nem igaz? (Vagy ha nem az: keményen megvágni a vevőt, és el van intézve a probléma. Kicsi a piac, úgyis kénytelen lesz visszajönni.) Meg aztán a vevőnél van fontosabb is (a saját zsebünk például).
Más megközelítésben: a vevőközpontúság nem más, mint a minőségügy nevetségesen kommunisztikus ideológiája, amelyet a marketing a média cinkosságával felhasznál, és súlykol a legbárgyúbb konzumidióta vevőrétegnek ("piacdiktatúra").

Motiváció
bejelentett minimálbér (feketén "a dupláját éri"). Túlóra kötelező (persze nem fizetett). Karrier: saját íróasztal. Szociális juttatások: szabadság adható. A főnöknek mindig igaza van. Ha nem tetszik, elhúzhatod a csíkot: két évnél tovább úgysem bírta még senki.

Tervezés
kár ezzel gatyázni, a kaszálás a lényeg: csak dolgozni, fizetni, meg felelősséget vállalni ne kelljen. (Tervezői verzió: azért a nevetséges 3-5%-ért örülj ha kapsz 5kg WC-papírt!)

Egészségvédelem
mindenki vigyázzon a sajátjára ahogy tud

Környezetvédelem
addig nincs baj, amig nem kell bírságot fizetni. Veszélyes hulladékot pedig bárhol le lehet rakni (megfelelő zsebbe a megfelelő összeg)

Döntés
megcsinál_tam_ / elszúrtá_tok_

Rendszer
ma ez, holnap az. Csináld ahogy tudod, és kész!

Csapatmunka
"...akkor most kiosztom a feladatokat... Te kapod a legnehezebbet, mivel téged utállak..." avagy: "A vélemény olyan mint a segglyuk: mindenkinek van, de senki sem kíváncsi a másikéra"

Logisztika
raktár=0; szállítási határidő kb. 8-10 hét.

Emberi erőforrások
nem kell képzett ember, az csak okoskodik, és többe is kerül

Kontroll
mindent ellenőrizni drága. Olcsóbb ha senki nem ellenőriz senkit és semmit.

Szervezés
majd kiforrja magát...

Kommunikáció
= alkalmazottak időnkénti módszeres lehordása (ellenpont: a vezér, az emberileg és szakmailag is tökéletes géniusz)

Fejlesztés
A, Tervezői verzió: minek fejleszteni? Mi a múltból élünk: ha megrendelésünk van, csak előhúzunk valami régi projektet, és imitt-amott átkotorjuk.
B, Kivitelezői verzió: amiben nincs rendszer, azon nincs mit fejleszteni... A terméken meg akkor nagy az árrés, ha bagóért kézi erővel vagy nullára leírt gépekkel gyártják
C, Fővállalkozói verzió: a munkát nem elvégezni, hanem megvenni és továbbadni kell. Aki meg elvégzi, az meg is érdemli a szenvedést: dögöljön éhen a büdös parasztja!

 

 

 

Gazdaságtársadalmi körhinta modell