Lakótelepi panellakás

Lakótelepi panellakás (avagy embersiló avagy betonkaptár...)
(Pamflet egyfelvonásban)

Mottó: "Milyen jó is volt ez azelőtt!"

Közlekedés

A tömegközlekedés eleinte jónak volt nevezhető: 1989 óta (sic!) már jóval ritkábban (és így tömöttebben) járnak a buszok, különösen napközben és hétvégén. Utazni pedig muszáj: a sok ember dacára hiányoznak a közintézmények, a posta zsúfolt, az üzletek gyatrák. A metróig eljutni buszjeggyel alkalmanként egy főnek oda-vissza 540Ft: egy négytagú családnak egy 2160Ft(!). Aki autót tart, annak fel kell készülnie, hogy mára kevés lett az alulméretezett parkoló, és a közbiztonság is problémás.

Környezet

Parkok nincsenek, a játszóterek helyenként ugyan fel vannak újítva, de még így is elrettentőek. (Tervező hatalmas homokozókat álmodott: ebbe most a kutyák ürítenek; ha fúj a szél, az ablakokon át a lakás lesz tele vele.) A lakók -tisztelet a kivételnek- semmire sem vigyáznak: sem épületen belül, sem kívül. A nap minden szakában akad egy őrült, aki diszkónak képzeli a lakását, ez a zaj nemcsak a házon belül terjed, de a házak között ide-oda verődve felerősödik. Persze a felújítók is sokan vannak: ahol ennyien laknak, ott mindig történik valami. A szovjet- és NDK (legújabban: kínai) gyártmányú, újkorában is használhatatlan körmöstárcsás "ütvefúrók" visítása a normál lakótelepi élethez tartozik: ezekkel a gépekkel kőkemény panelba kifúrni egy legkisebb lyukat is 10 perc - életlen fúrófejjel akár fél óra is... A paraszt a csavart és a csavarbehajtót nem ismeri: lelkiismeret-furdalás nélkül kopácsol nap mint nap. További zajforrások: játszótér, forgalmas utak, "zenemeghajtású diszkóautók", vasút, környező gyárak, szomszédos épületek tetőventilátorai (lépcsőházanként 3-6, összesen ki tudja, mennyi), év vége felé petárdák, tűzijátékok.

Infrastruktúra

A közmű/telefon/kábelTV ellátottság ma már általában jónak mondható, mert kis területen sok biztos fogyasztó koncentrálódik. A probléma az árakkal van. Azelőtt a telefonra nagyon sokat kellett várni, a bekötési díj túlzás nélkül horribilis volt a keresetekhez képest. A kábelTV szintén drága: sokan az erkélyre vagy a külső homlokzatra szerelnek fel parabolaantennát. (Meg kell jegyeznem, hogy a kábelTV minősége nagyon gyenge: a lakók mindenféle állapotú készüléket rákötnek, néha áramütés veszélye nélkül nem is igen lehet hozzányúlni az antennadugóhoz. A kábelTV-n rádióadó alig fogható, legfeljebb az országos adások: a rádiós kénytelen "semmiresejó" szobaantennát, vagy erkélyre/homlokzatra szerelt antennát használni.) A távhő és a víz-csatorna díjak katasztrofálisak. A közvilágítás jónak mondható: sajnos a lámpaoszlop-fej csere során tervezők arra nem gondoltak, hogy a felfelé és lefelé egyaránt világító lámpatestek itt zavaróak.

Építészet

Épületvillamosság

Épületgépészet

Életminőség

A "lakótelepi ember" hétköznap korán kell, látástól-mikulásig dolgozik, aztán mint a méhek, hazerepül a betonkaptárba vacsorázni és TV-t nézni. A hétvége a tespedésé: a tartalmas szórakozás drága, messze van, fáraszt.

Piac

A lakótelepek négyzetméter ára jó esetben stagnál, bár az ár a minőséghez viszonyítva még így is borsos - a potenciális lakónak. Az újépítésű társasházi lakások viszont nem feltétlenül jobbak sokkal műszakilag, akár még környezetileg sem.

 


Akárhány alkatrészt is cserélsz ki egy Trabanton, sose lesz belőle Mercedes.