Összeállította: Gerhardt Norbert épületgépész mérnök
v2.0
2020.12.23.


Jelen ismertetőt a Magyar Elektronikus Könyvtárban megtalálható, Arató András okl. villamosmérnök által összeállított "Világítástechnika" című szabadterjesztésű írás inspirálta.

Célja az épületgépészeti rendszerekről egy általános tájékoztatás mindazok számára, akik nem szakemberei a témának, de érdeklődnek a komforttechnika iránt.

Írásom interneten esetleg még fellelhető, utoljára 20 évvel ezelőtt javított v1.11 változata meglehetősen elavult, nem utolsó sorban saját szakmai fejlődésem okán is indokolt az átdolgozás. Ez a munka egyelőre folyamatban van, az alábbi tartalomjegyzékben jelzem a pillanatnyi állapotot.
Nagy dilemmám, hogy milyen mélységig érdemes egy ilyen írás keretei között belemenni a problémákba? Sok témában írtam már külön cikket, és maradt is nyitva ilyen téma, bőven. Meg szeretném tartani azonban az egyensúlyt, hogy jelen írásom tömör, olvasmányos és figyelemfelkeltő maradjon, ugyanakkor térjen ki az épületgépészetben ma "divatos" kérdésekre is (mint pl. csapadékvíz hasznosítás, ivóvízkezelés, hőszivattyúk, lakásszelőztető rendszerek, "okosotthon").
Ugyanakkor harcoltam, és harcolni is fogok továbbra is a szakmai rövidlátás, a szakbarbárság, avagy a túlspecializált, analítikus szemlélet ellen, amivel a tudomány ma kizárólagosan operál. Képletes hasonlattal élve szétszedik a világot atomjaira, majd azt ebből akarják újra összerakni: viccesen szólva, mintha a kolbászból szeretnék kinyerni újra a disznót.
Az épületgépészetet mindenképp az építészettel és az épületvillamossággal (elsősorban annak épületautomatizálás szakterületét ide értve) szükséges kezelni: különösen igaz ez a mai gépészeti-villamos szerkezetekkel túlzsúfolt épületeinkre, amelyeknél már majdhogynem a gépek és az infrastruktúra köré építjük a házat.


Az ismertető az alábbi fejezetekre tagolódik:


Az anyaggal kapcsolatos bármiféle észrevételt, kiegészítést, módosítási javaslatot szívesen fogadok. A közreadott anyag a forrás megjelölésével bármilyen nem kereskedelmi célra szabadon felhasználható.